Update1 Esti Bejgli




Recept:
(3db rúdhoz)

-250g Update1 Esti liszt
-150g tejföl
-125g tej 
-80g vaj
-1db tojássárgája
-5g instant élesztő
-1tk Update Lovely Sweet
-1csipet só

Lekenéshez:
-1db tojássárgája+fehérje

Töltelék:
Mákos(1 rúdhoz)
-150g darált mák
-110g tej
-2 tk Update Lovely Sweet (ízlés szerint több/kevesebb)
-1cs Update Vanilla Sweet
-1/2 citrom reszelt héja
-1/1mk fahéj
- néhány szem mazsola (elhagyható)

Diós(1rúdhoz)
-150g darált dió
-60g tej
-1 cs Update1 Vanilla Sweet
-2 tk Update1 Lovely Sweet (ízlés szerint több/kevesebb)
-kevés reszelt narancshéj
-néhány szem mazsola (elhagyható)

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük az élesztővel, majd belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a csipet sót. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, 100g tejfölt és az édesítővel elkevert tejet. 
Egy homogén tésztává gyúrjuk, majd a maradék 50g tejfölt is beledolgozzuk. 3 egyforma részre osztjuk, cipóvá formázzuk. Majd pihentetjük fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben. 
Mindenki eldöntheti, hogy melyik fajta tölteléket szereti jobban, így abból duplán készítsen, mert a fenti mennyiség csak 1-1 rúdhoz elegendő. A töltelékhez az édesítős (Lovely Sweet,Vanilla Sweet) tejet néhány szem mazsolával felforraljuk, majd ráöntjük a darált mákra/dióra és belekeverjük a reszelt citrom/narancshéjat is. A tölteléket jól kihűtjük.
Pihentetés után, a tésztánkat átgyúrjuk és Esti liszttel megszórt szilikon lapon kinyújtjuk kb. 25X25cm-es négyzetté. A tölteléket elegyengetjük rajta egy evőkanállal. Ezt mindhárom tésztával elvégezzük, majd villával jól megszurkáljuk a tetejüket, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A dióst megjelölhetjük fél szem diókkal!
Lekenjük tojássárgájával a tetejüket és hűvösebb helyen (nem hűtőben) hagyjuk száradni. Amikor megszáradt, lekenjük őket tojásfehérjével, majd langyos helyre tesszük és néhány órát ott pihentetjük. Amikor szépen cserepes lesz a tetejük, akkor előmelegített, légkeveréses sütőben 170-180C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a bejgliket.
  


Tippek:
-a tésztát nyújtás előtt mindenképpen pihentessük a hűtőben
-a receptben 1-1 rúdhoz adtam meg a töltelék mennyiséget, így mindenki maga döntheti el, hogy melyik fajtából készít duplán és tölti meg a 3. rudat
-aki csak a mákosat, vagy csak a diósat szereti az a fenti mennyiség háromszorosát készítse az adott töltelékből
-fontos, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra mielőtt töltjük, mert akkor megrepedhet
-valamint ne tegyük melegre, mert túlkel és akkor szintén kireped
-amennyiben mindkét pihentetést hűvös helyen végezzük, akkor akár egy éjszakát is maradhat a fehérjés lekenés után
-azért szoktam a fehérjés lekenést követően langyos helyre tenni, mert így gyorsabban(2-3 óra) cserepesedik a teteje, viszont figyelni kell, nehogy meleg legyen és túlkeljen, berepedjen
-villával jól meg kell szurkálni, hogy ne repedjen ki, amíg sül 
-a gőz a lyukakon könnyen tud távozni
-csak akkor lesz szép cserepes a teteje, ha a tojássárgájával hagyjuk teljesen megszáradni hűvösebb helyen, majd a fehérjével is pihentetjük néhány órát és csak utána sütjük


Update1 hozzávalók:
-Update1 Esti liszt: http://webshop.update1.eu/termek/esti-liszt-ch5-protein-lisztkeverek-500g-update1/
-Update1 Lovely Sweet: http://webshop.update1.eu/termek/lovely-sweet/
-Update1 Vanilla Sweet: http://webshop.update1.eu/termek/vanilla-sweet-edesitoszer-20g-update1/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése