Update Mákos Guba Szelet



A mákos guba nálunk alap édesség mivel a férjem kedvence.Sokat készítettem már ilyen Update változatban viszont ilyen szelet formában most próbáltam először. De az biztos,hogy nem utoljára,mivel nagyon nagy sikere volt. Az elkészítése nem bonyolult és sokkal mutatósabb mint a hagyományos "kiszedős" változat.




Recept:
(kb 16-18 szelethez)

Tészta részhez:
-50g Update master mix
-35g teljes kiőrlésű búzaliszt
-65g vaj
-35g tejföl
-1 tojássárgája
-10g Update zero porrá darálva
- csipet só
- néhány ek Updaet feketeáfonya-alma-bodza dzsem

Mákos részhez:
-450g(1,5db) Update bolti fonott kalács kockázva  vagy készíthető a húsvéti Update kalács receptem(kb1,5 adag) szerint is) Recept a tippeknél!!!!

-200g darált mák
-15g Update zero porrá darálva
-600g langyos tej
-5ml Update lovely sweet édesítőszer

Vaníliás öntethez:

-150g(1,5cs) Update vaníliás pudingpor
-900g tej

Ropogós „sapkákhoz”:
-4 M-es méretű tojásfehérje
-30g Update zero porrá darálva

Elkészítés:

A tészta alaphoz a lekvár kivételével kimérünk minden hozzávalót.A liszteket elkeverjük majd belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a többi összetevőt és egy homogén tésztát gyúrunk.A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük. Közben a kalácsot felkockázzuk és egy tepsire terítjük,majd kb 150C-ra betesszük a sütőbe és légkeveréssel kiszárítjuk. A mákot az Update zero édesítővel egy kávédarálón ledaráljuk. A pihentetett tésztánkat egy master mixxel vékonyan megszórt szilikon lapon vékonyra nyújtjuk majd egy kb 18,5X27,5cm-es téglalap alakú formába helyezzük. 150C-on kb 5 percig elősütjük a tésztát majd kivesszük és megkenjük a dzsemmel.
Ezután a langyos lovely sweettel édesített tejbe kis adagokba beáztatjuk a kalácsdarabokat majd, egy tepsire helyezzük őket. Amikor az összes kalácsdarabot beáztattuk akkor megszórjuk a darált mákkal őket,majd megforgatjuk és a másik oldalukra is szórunk. Ezután a mákos kalácsdarabkákból teszünk egy réteget a dzsemes részre. A pudingport kikeverjük csomómentesen 200g tejjel,a többi tejet felforraljuk.A felmelegített tejhez öntjük a csomómentesre kevert pudingport és összefőzzük.Kanalazunk egy réteget a forró pudingból a mákos-kalácsos részre majd ismét jöhet rá egy réteg mákos-kalács és arra zárásként ráöntjük a maradék pudingot és eloszlatjuk egyenletesen rajta. Előmelegített 180C-os sütőben 60 percig sütjük légkeverés nélkül. Amikor megsült kivesszük és egy kicsit megszúrkáljuk a tetejét hústűvel vagy villával ha esetleg felpúposodott. A tojásfehérjét elkezdjük felverni majd beletesszük a porrá darált eritrit alapú Update zerot és fényes de nem túl kemény habbá verjük. Sima csöves nyomózsákba töltjük a habot és „sapkákat nyomunk a sütink tetejére,majd szórunk a sapkákra egy kevés egész mákot. Visszatesszük a sütőbe de csak kb 140C-ra és légkeveréssel megszárítjuk a habot a tetején amíg egy kis színt nem kapnak a sapkák. Hagyjuk ezután,hogy teljesen kihűljön majd utána szeleteljük és tálaljuk.

Tippek:
-a tésztát a süti aljához ha nem pihentetjük akkor törhet,ezért is fontos fóliába csomagolva hűtőbe tenni
-kicsit kezünkkel gyúrjuk át ha kivesszük a hűtőből és alatta ahol nyújtjuk azt a felületet kissé szórjuk meg master mixxel
-aki nem szeretné nyújtani az a kezével vékonyan bele is nyomkodhatja a forma aljába
-mindenképpen tapadásmentes formát használjunk,a legjobb egy cukrászkeret amelynek több réteg  alufóliából készítünk alját és egy tepsire helyezzük,ugyanis ebből egyben, szépen kivehető ha kihűlt
-én egy téglalap alakú állítható cukrászkeretben(méret amit használtam:18,5cm szélesx27,5cm hosszú x5cm magas )készítettem

-ha véletlen nem tudtál venni az Update boltban kalácsot akkor a húsvéti Update kalács receptem alapján is süthetsz(ehhez a mennyiséghez  kb abból is 1,5adag kell) és azt kiszáríthatod ehhez a sütihez(receptet itt megtaláljátok hozzá: http://yesssfactor.hu/sussuk-egyutt/szupergyors-husveti-kalacs/)
-a kalács amit felhasználtam frissen volt kb 450g majd szárítás után ez természetesen jóval kevesebb lett
-amikor még  a habsapkák nélkül sütjük akkor figyeljük,hogy ne égjen a teteje,ha pirulna takarjuk le alufóliával
-természetesen a habsapkák szárításánál is ügyeljünk a megfelelő hőfokra és arra,hogy ne barnuljanak meg nagyon,de ilyenkor ne takarjuk le mert nem lesz ropogós
-a „sapkákhoz” fontos,hogy porrá daráljuk az édesítőt mert csak így lesz ropogós a hab
-ez egy nagyobb adag,természetesen felezhető is,ha van ahhoz megfelelő formánk





Megjegyzések