Reform Lenmaglisztes Sajtos Croissant





Recept:
-100g zsírtalanított  lenmagliszt
-80g sikér
-20g tönkölykorpa
-4g instant élesztő
-25g olaj
-só ízlés szerint
-300g langyos víz
Vajas rész:
-8,5dkg vaj(nem margarin)
-2dkg lenmagliszt


Elkészítés:
A vajas részhez a vajat a lenmagliszttel összedolgozzuk, majd téglalappá formázzuk és betesszük a fagyasztóba.
  Ezután a tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és összekeverjük, majd a tálat rátesszük a mérlegre. Lenullázzuk, majd öntünk bele 25g-nak megfelelő olajat. majd ismét lenullázzuk és 300g-nak megfelelő vizet. Ezután jól összedagasztjuk a tésztát és egy lekapcsolt, de langyos sütőben, egy lezárt kelesztő tálban 45 percig kelesztjük. Kelesztés után, lemérjük és 6  egyforma részre osztjuk. Lenmagliszttel megszórt(mert nélküle ragadhat a tészta) szilikon lapon kinyújtjuk kör alakúra a lapokat és egy reszelőn lereszeljük a vajat.
Az első lapra teszünk a reszelt vajból kb a vaj 1/5 részét, hogy mindenhova ugyanannyi jusson . Majd rátesszük a második kinyújtott lapot a vajas részre és ismét jöhet rá egy rész reszelt vaj. Majd ismét egy kinyújtott lap és ezt addig folytatjuk amíg el nem fogy a 6 lap. Természetesen a legfelsőre nem kell semmit tenni. Amikor kész a kis "tornyunk" akkor nyújtófával kicsit megütögetjük és szépen kinyújtjuk, amit 8 cikkre vágjuk egy éles késsel.Ezután betesszük a fagyasztóba és várunk néhány percet, mert így könnyebb lesz kicsit tovább nyújtani és feltekerni. Majd néhány perc múlva kiveszünk egy cikket és picit még nyújtunk rajta, hogy kb 4-5mm vastag legyen . Teszünk egy darabka sajtot bele  és feltekerjük, mint a hagyományos croissant. Ezt elvégezzük a maradék 7 cikknél is, de mindig csak egyet vegyünk ki a fagyasztóból, hogy a többi ne melegedjen fel formázás előtt, mert akkor szétcsúszhatnak a rétegek.
Majd egy sütőlapra helyezzük a croissantokat és egy kikapcsolt, de még langyos sütőben további  40 percig kelesztjük. Kelesztés után, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 220C-os, légkeveréses sütőben kb.15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések