Diétás Szilvalekváros Kiflik



Mivel az Anyukám minden évben isteni házi szilvalekvárt főz,természetesen cukor nélkül így muszáj volt valamilyen diétás péksütit kitalálnom vele. Mindenképpen olyat szerettem volna amelynek a tésztájában nagyon alacsony a ch mivel maga a lekvár hiába cukormentes azért természetes gyümölcscukrot  igen csak tartalmaz ezért úgy voltam vele,hogy legalább a tészta legyen nagyon diétás. Ez úgy gondolom sikerült,mivel lenmagliszt,sikér és egy kevés zabpehelyliszt került bele,búzafinomlisztet egyáltalán nem tartalmaz.
Diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják,viszont a cukorbetegeknek a szilvalekvár magasabb gyümölcscukor tartalma miatt csak mértékkel ajánlott.



Recept:
-7,5dkg lenmagliszt( zsírtalanított)
-5,5dkg sikér
-2,5dkg zabpehelyliszt
-1tojássárgája
-2dkg lágy vaj
-5ml Update Lovely sweet édesítőszer
-1 csipet só
-4g instant élesztő
-235g langyos tej

Elkészítés:
Az összes hozzávalót kimérjük,a liszteket,a csipet sót az instant élesztővel elkeverjük majd hozzáadjuk a vajat az édesítőt,a tojássárgáját majd végül a tejet.Ezután homogén tésztát gyúrunk,eleinte kicsit ragad de minél tovább dagasztjuk annál inkább össze fog állni és szép könnyű tésztát kapunk.Aki nem igazán tud vele bánni az egy kicsit zabpehelyliszttel meglisztezheti a kezét és úgy könnyebb dagasztani amíg ragad. De tapasztalatból mondom,hogy anélkül is szépen összeáll majd csak kell egy kis türelem a dagasztáshoz.
Ezután egy lekapcsolt de langyos sütőbe tesszük egy lezárt kelesztő tálban és 40 percig pihentetjük.Amikor megkelt akkor lemérjük és 10 egyforma részre osztjuk.A részeket  egy enyhén zabpehelyliszttel megszórt szilikonlapon összegömbölyítjük a kezünkkel,úgy ahogy a pozsonyi kiflit is készítjük,mert igazából ugyanúgy formáztam mint ahogy azt szokták.Csak ennek a tetejét nem kentem le tojássárgájával,hogy márványos legyen mint ahogy a pozsonyinál szoktuk.
Ezután a kis gömbölyű tésztákat kinyújtjuk és megtöltjük tetszőleges mennyiségű házi cukormentes szilvalekvárral majd feltekerjük és a kezünkkel óvatosan sodorjuk a szilikonlapon,hogy a végei szépen lezáródjanak.Ezt mind a tízzel elvégezzük majd sütőlapra helyezzük és meleg helyen további 30 percig kelesztjük.Amikor megkelt lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk egy kevés durvára tört törökmogyoróval majd légkeveréses előmelegített sütőben kb 180-200C-on készre sütjük.


Megjegyzések