Diétás Vaníliás-Fahéjas Mousse Torta Fűszeres Almazselével





Először ezt a tortát egy cukormentes tortaversenyre készítettem még tavaly és azóta nagy kedvenc nálunk mivel szeretjük az almás dolgokat. Néhány hónapja beneveztem vele Rubint Réka Update torta versenyére is ahol a sok szavazatnak köszönhetően fődíjas lett,így bekerült Réka tavasz-nyári Alakreform magazinjába.Mondanom sem kell,hogy mennyire boldog voltam,és úgy gondoltam ez a recept innen a blogról sem hiányozhat.








Recept:
Tészta:
-2db L-es méretű tojás
-60g nem zsírtalanított,durvább szemű mandulaliszt
-25g update zero cukor
-1/2kk szódabikarbóna


Fahéjas mousse:
-200ml tejszín
-25g update zero cukor
-2,5db zselatinlap
-1/2 tk fahéj

Almazselé:
-150g jonatan alma
-150ml víz
-10g update zero cukor
-1db zselatinlap
-1/2kk fahéj
-1/4 kk őrölt szegfűszeg
-1tk friss citromlé


Vaníliás Mousse:
-300ml tejszín
-3,5db zselatinlap
-1/2 kk madagaszkári bourbon vaníliaőrlemény
-35g update zero cukor(eritrit)

Fényes bevonat:
 (Ennél a bevonatnál  többet készítünk mint amennyi szükséges a bevonáshoz,hogy egyenletes legyen  de csak az 1/2 része kerül a tortára a többit hagyjuk lefolyni,így a ch-t és a kcal-t az alábbi összetevők feléből kell kiszámolni!!!)
-200ml habtejszín
-250ml víz
-50g update zero cukor
-90g zsíros tejpor

-12g étkezési zselatin+kevés víz a feloldáshoz

Díszítés:
-2db egész fahéj
-2-3db szárított cukormentes almachips
-50g pirított mandulaforgács
-40g cukormentes Update  fehércsokoládé

Elkészítés:
A piskótát a megszokott módon elkészítjük,majd 180C-on sütőpapírral bélelt tortagyűrűben(d=16cm) megsütjük.
Ezután,ha megsült kivesszük a piskótát és hagyjuk a keretben kihűlni.Eközben elkészítjük a fahéjas mousse-t,hideg vízben a zselatinlapokat beáztatjuk,a tejszínt habbá verjük az Update zero cukorral,belekeverjük a fahéjat, a zselatinlapokat kinyomkodjuk és víz hozzáadása nélkül kicsit felmelegítjük,majd ha langyosra hűlt keverünk hozzá egy kevés habbá vert tejszínt majd óvatosan hozzákeverjük az összeset.
A tortagyűrűben kihűlt piskótára öntjük a fahéjas mousse-t és a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük az almazselét,az almát meghámozzuk apró darabokra vágjuk majd a vízzel és az Update  zero cukorral,fahéjjal,szegfűszeggel,kevés friss citromlével összefőzzük,amikor kezd sűrűsödni akkor botmixerrel összetörjük és hozzákeverjük a beáztatott,kinyomkodott,felmelegített lapzselatint.
Amikor megdermedt a fehéjas mousse réteg akkor rakunk rá egy desszertgyűrűt és abba öntjük a langyosra hűtött almazselét és visszatesszük a hűtőbe.
Miután megdermedt az almazselénk akkor óvatosan eltávolítjuk a desszertgyűrűt és elkészítjük a vaníliás mousse-t,a tejszínt felverjük az Update zero cukorral,belekeverjük a  vaníliaőrleményt ,a zselatin lapokat kevés vízbe tesszük,csak hogy éppen ellepje majd ha megduzzadt kinyomkodjuk és egy kicsit melegítünk rajta víz hozzáadása nélkül.Ezután az így felolvadt zselatint hőkiegyenlítéssel óvatosan a tejszínes krémhez keverjük.
A fahéjas mousse és az almazselé tetejére öntjük a vaníliás mousse-t és szintén lehűtjük.
Célszerű ezután néhány órán keresztül hűteni bevonás előtt a süteményt.
Amikor jól megdermedt az egész torta akkor következhet a bevonó elkészítése és a torta bevonása.
A tejszínt a vízzel update zero cukorral és a tejporral addig főzzük amíg sűrűsödni kezd ezután a kevés vízzel kikeverjük a zselatint kicsit felmelegítjük majd a meleg de nem forró felfőzött bevonóhoz keverjük.
A kész bevonót langyosra hűtjük és ezután egyenletesen bevonjuk vele a tortát.(Fontos,hogy egy rácson öntsük rá és hagyjuk lefolyni mert csak akkor lesz tükörsima a bevonatunk.)

Megjegyzések