Reform Kürtöskalács



Mivel 8 éve már csak reform ételeket eszek,így nagyjából tudom,hogy mik azok az ételek,desszertek amelyek hiányoznak egy egészséges életmódot folytató embernek.Na ezek közé sorolom például a kürtöskalácsot, amelynek az illata minden bevásárlásnál megcsapja az ember orrát. Eleinte nehéz nemet mondani neki, persze egy idő után annyira megszokja az ember ezt az életmódot, hogy fel se figyel az ilyesfajta külső hatásokra.Pont azért sem, mert rájön, hogy otthon is gyorsan elkészíthető  cukortmentes változatban ez a közkedvelt édesség.





Recept:

-8dkg zsírtalanított lenmagliszt
-6dkg graham liszt
-6dkg sikér(búzafehérje)
-5ml update lovely sweet
-2,5dkg lágy vaj
-300ml langyos tej
-1 tojássárgája
-4g instant élesztő
-1csipet só


Elkészítés:
A liszteket kimérjük, belekeverjük az instant élesztőt és a sót. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját,a vajat, majd az édesítőszeres langyos tejet is. Addig dagasztjuk kézzel, amíg a tésztánk jól összeáll és elválik az edény falától. Majd kelesztőtálba, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ezután kinyúltjuk kb fél cm vastagra egy kis graham liszttel megszórt szilikon lapon. Közel egyforma szélességű csíkokat vágunk belőle egy pizzavágóval, majd feltekerjük a csíkokat egy kürtöskalács formákra.
Úgy tekerjük fel,hogy ne legyen túl szoros, mert feltekerés után egy szilikonlapon még görgetjük,így majd szépen összeérnek a rétegek és nem lesz közte rés.
Kevés olvasztott vajjal megkenjük a kész rudakat és eritritbe forgatjuk. Kis ideig még pihentetjük a rudakon a tésztát, majd 190-200C-on, légkeveréses sütőben készre sütjük. Közben néhányszor megfordítjuk, hogy minden oldala szépen megsüljön.Természetesen kint parázson is süthetjük, akkor még finomabb lesz.
Amikor elkészült, akkor még melegen eritrites-dióba vagy kókuszba, fahéjba forgatjuk.




Megjegyzések