Update Tripla M torta(málna-mascarpone mousse)






Ez a torta különleges nekem, mert egy kedves emlék fűződik hozzá. Ugyanis tavaly megnyertem vele "Az Ország Update1 Tortája 2013" verseny különdíját, amelyet  Réka és Norbi adott át egy ünnepélyes díjátadó keretében. Nagyon boldog voltam, hogy Ők is elismerték a tortámat. Mivel aki ismer az tudja, hogy Nekik köszönhetem, hogy egészséges életmódra váltottam közel 8 éve.
A tortáról csak annyit, hogy habos,könnyű és minimális a szénhidráttartalma,így cukorbetegek étrendjébe is nyugodt szívvel beilleszthető.




Piskóta:
-3db tojás
-40g xilit
-60g mandulaliszt
-3g sütőpor


Krém1 málnás:
-1,5ml update lovely sweet édesítő
-150g málna
-50g xilit
-3db zselatinlap
-200ml habtejszín
-125g mascarpone

Krém2 tejszínes:
-200ml habtejszín
-125g mascarpone
-2db zselatinlap
-40g xilit

Fehércsokoládé bevonat:
-200ml habtejszín
-250ml víz
-100g xilit
-90g zsíros tejpor

-12g étkezési zselatin+6g víz

Díszítés:
-100g málna
-50g pirított mandulaforgács
-50g cukormentes belga  fehércsokoládé

Elkészítés:
A piskótát a megszokott módon elkészítjük, majd 180C-on sütőpapírral bélelt cukrászgyűrűben megsütjük.(d=18cm)
Közben elkészítjük a málnás mousse-t,a málnát a xilittel összefőzzük,közben hideg vízben a zselatin lapokat beaztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a meleg, de nem forró málnás-xilites keverékhez és lehűtjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a lovely sweet-tel fellazított mascarponet, majd  végül a kihűlt málnazselét is beleforgatjuk.
A cukrászgyűrűben kihűlt piskótára öntjük a málnás krémet és a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tejszínes-mascarpones mousse-t.a A tejszínt felverjük a xilittel, belekeverjük a mascarponet. A zselatinlapokat kevés vízbe tesszük, csak hogy éppen ellepje, majd ha megduzzadt kinyomkodjuk és egy kicsit melegítünk rajta. Ezután az így felolvadt zselatint hőkiegyenlítéssel óvatosan a tejszínes-mascarpones krémhez keverjük.
Ha megdermedt az előző málnás réteg, akkor ezt a tejszínes mousse-t ráöntjük és szintén lehűtjük.
Célszerű ezután néhány órán keresztül hűteni bevonás előtt a süteményt.
Amikor jól megdermedt az egész torta, akkor következhet a bevonó elkészítése és a torta bevonása.
A tejszínt a vízzel xilittel és a tejporral addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezután  egy  kevés vízzel kikeverjük a zselatint, kicsit felmelegítjük. Majd a meleg, de nem forró felfőzött bevonóhoz keverjük. (Fontos, hogy a zselatint ne főzzük fel a többi hozzávalóval, mert elveszti zselésítő képességét.)
A kész bevonót langyosra hűtjük és ezután egyenletesen bevonjuk vele a tortát .(Fontos, hogy egy rácson öntsük rá és hagyjuk lefolyni, mert csak akkor lesz tükörsima a bevonatunk.)
Néhány szem málnával, cukormentes, temperált fehércsokoládé dísszel a tetejét, az oldalát pedig pirított mandulaforgáccsal díszíthetjük.





Megjegyzések