Ez a torta különleges nekem, mert egy kedves emlék fűződik hozzá. Ugyanis tavaly megnyertem vele "Az Ország Update1 Tortája 2013" verseny különdíját, amelyet Réka és Norbi adott át egy ünnepélyes díjátadó keretében. Nagyon boldog voltam, hogy Ők is elismerték a tortámat. Mivel aki ismer az tudja, hogy Nekik köszönhetem, hogy egészséges életmódra váltottam közel 8 éve.
A tortáról csak annyit, hogy habos,könnyű és minimális a szénhidráttartalma,így cukorbetegek étrendjébe is nyugodt szívvel beilleszthető.
Piskóta:
-3db tojás
-3db tojás
-40g xilit
-60g mandulaliszt
-3g sütőpor
Krém1 málnás:
-1,5ml update lovely sweet édesítő
-150g málna
-3g sütőpor
Krém1 málnás:
-1,5ml update lovely sweet édesítő
-150g málna
-50g xilit
-3db zselatinlap
-200ml habtejszín
-125g mascarpone
Krém2 tejszínes:
-200ml habtejszín
Krém2 tejszínes:
-200ml habtejszín
-125g mascarpone
-2db zselatinlap
-40g xilit
-40g xilit
Fehércsokoládé bevonat:
-200ml habtejszín
-250ml víz
-100g xilit
-90g zsíros tejpor
-12g étkezési zselatin+6g víz
Díszítés:
-12g étkezési zselatin+6g víz
Díszítés:
-100g málna
-50g pirított mandulaforgács
-50g cukormentes belga fehércsokoládé
-50g cukormentes belga fehércsokoládé
Elkészítés:
A piskótát a megszokott módon elkészítjük, majd 180C-on sütőpapírral bélelt cukrászgyűrűben megsütjük.(d=18cm)
Közben elkészítjük a málnás mousse-t,a málnát a xilittel összefőzzük,közben hideg vízben a zselatin lapokat beaztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a meleg, de nem forró málnás-xilites keverékhez és lehűtjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a lovely sweet-tel fellazított mascarponet, majd végül a kihűlt málnazselét is beleforgatjuk.
A cukrászgyűrűben kihűlt piskótára öntjük a málnás krémet és a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tejszínes-mascarpones mousse-t.a A tejszínt felverjük a xilittel, belekeverjük a mascarponet. A zselatinlapokat kevés vízbe tesszük, csak hogy éppen ellepje, majd ha megduzzadt kinyomkodjuk és egy kicsit melegítünk rajta. Ezután az így felolvadt zselatint hőkiegyenlítéssel óvatosan a tejszínes-mascarpones krémhez keverjük.
Ha megdermedt az előző málnás réteg, akkor ezt a tejszínes mousse-t ráöntjük és szintén lehűtjük.
Célszerű ezután néhány órán keresztül hűteni bevonás előtt a süteményt.
Amikor jól megdermedt az egész torta, akkor következhet a bevonó elkészítése és a torta bevonása.
A tejszínt a vízzel xilittel és a tejporral addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezután egy kevés vízzel kikeverjük a zselatint, kicsit felmelegítjük. Majd a meleg, de nem forró felfőzött bevonóhoz keverjük. (Fontos, hogy a zselatint ne főzzük fel a többi hozzávalóval, mert elveszti zselésítő képességét.)
A kész bevonót langyosra hűtjük és ezután egyenletesen bevonjuk vele a tortát .(Fontos, hogy egy rácson öntsük rá és hagyjuk lefolyni, mert csak akkor lesz tükörsima a bevonatunk.)
Néhány szem málnával, cukormentes, temperált fehércsokoládé dísszel a tetejét, az oldalát pedig pirított mandulaforgáccsal díszíthetjük.
A piskótát a megszokott módon elkészítjük, majd 180C-on sütőpapírral bélelt cukrászgyűrűben megsütjük.(d=18cm)
Közben elkészítjük a málnás mousse-t,a málnát a xilittel összefőzzük,közben hideg vízben a zselatin lapokat beaztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a meleg, de nem forró málnás-xilites keverékhez és lehűtjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a lovely sweet-tel fellazított mascarponet, majd végül a kihűlt málnazselét is beleforgatjuk.
A cukrászgyűrűben kihűlt piskótára öntjük a málnás krémet és a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tejszínes-mascarpones mousse-t.a A tejszínt felverjük a xilittel, belekeverjük a mascarponet. A zselatinlapokat kevés vízbe tesszük, csak hogy éppen ellepje, majd ha megduzzadt kinyomkodjuk és egy kicsit melegítünk rajta. Ezután az így felolvadt zselatint hőkiegyenlítéssel óvatosan a tejszínes-mascarpones krémhez keverjük.
Ha megdermedt az előző málnás réteg, akkor ezt a tejszínes mousse-t ráöntjük és szintén lehűtjük.
Célszerű ezután néhány órán keresztül hűteni bevonás előtt a süteményt.
Amikor jól megdermedt az egész torta, akkor következhet a bevonó elkészítése és a torta bevonása.
A tejszínt a vízzel xilittel és a tejporral addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ezután egy kevés vízzel kikeverjük a zselatint, kicsit felmelegítjük. Majd a meleg, de nem forró felfőzött bevonóhoz keverjük. (Fontos, hogy a zselatint ne főzzük fel a többi hozzávalóval, mert elveszti zselésítő képességét.)
A kész bevonót langyosra hűtjük és ezután egyenletesen bevonjuk vele a tortát .(Fontos, hogy egy rácson öntsük rá és hagyjuk lefolyni, mert csak akkor lesz tükörsima a bevonatunk.)
Néhány szem málnával, cukormentes, temperált fehércsokoládé dísszel a tetejét, az oldalát pedig pirított mandulaforgáccsal díszíthetjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése