Reform Sajtroló






Mivel legtöbbször édességeket készítek, így sokan azt gondolják rólam, hogy nagyon édesszájú vagyok. Pedig sokkal jobban szeretem a sós dolgokat. A kedvenceim egyike ez a sajtroló is, amely így elkészítve -50% ch tartalommal rendelkezik.  A sajtkrém sűrítéséhez Update lisztet használtam amelyben szintén 50%-kal kevesebb a ch,szóval mindenképpen  alakbarát.







Recept:
Lenmaglisztes Vajas Tészta:
 -13dkg lenmagliszt
-12dkg búzaliszt
-25dkg vaj
 -kb. 1 dl hideg víz
-1tk ecet
-1/2 tk só

A sajtroló tölteléke:
6db-hoz:
-2ek Update Norbi liszt
-2 tojássárgája
-10dkg reszelt sajt
-3dkg vaj vagy margarin
-egy kevés só (nem kell sok mert a sajt eleve sós)
-a tej kb. 3dl 





 Elkészítés:
 A lisztkeverékből kivesszünk 5dkg-ot és 20dkg vajjal összedolgozzuk, téglalappá formáljuk és hűtőbe tesszük. Ezután a többi lisztet elmorzsoljuk a maradék 5dkg vajjal. A vízben a sót feloldjuk, valamint az ecetet is beletesszük.Ezután homogénné dolgozzuk a lisztes résszel, amíg el nem válik az edény oldaláról. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk úgy, hogy a közepén vastagabb legyen a tészta. Oda tesszük a téglalap alakú vajat, amit az elején elkészítettünk. Behajtogatjuk a" lóhere" 4 levelét és nyújtófával megütögetjük kicsit, hogy lazuljon a vaj,ezután kinyújtjuk. Szimplán, majd duplán hajtogatjuk és pihentetjük hűtőben 25 percet. Ezután még kétszer megismételjük a hajtogatást, természetesen a közte lévő pihentetési időt betartva. Majd nyújtjuk és ízlés szerint töltjük bármilyen édes vagy sós töltelékkel.
Ha sajtrolót készítünk belőle, akkor vékonyra nyújtjuk, csíkokat vágunk, amit egy formára feltekerünk és  megsütünk kb. 170-180C-on.
Közben elkészítjük a krémet, amelyhez a  tojássárgáját a liszttel elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy csomómentes legyen. Beletesszük  a reszelt sajtot  és melegítjük, közben kevergetjük és fokozatosan adagoljuk a tejet. Besamel sűrűre főzzük és kihűtjük. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a krémet és a kihűlt rolókat betöltjük vele, majd a két végét reszelt sajtba mártjuk.

Megjegyzések