Recept:
Tészta:
-20dkg Update
Master mix
-10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
-175ml jó minőségű száraz fehérbor
-12dkg lágy vaj
-20g porrá darált Update zero
-1csipetsó
-2 tojássárgája
-10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
-175ml jó minőségű száraz fehérbor
-12dkg lágy vaj
-20g porrá darált Update zero
-1csipetsó
-2 tojássárgája
Máktöltelék:
-250g darált mák
-125ml jó minőségű száraz fehérbor
-1,5kupaknyi Update lovely sweet(ízlés szerint több/kevesebb)
-1/2 narancs reszelt héja
-2 ek Update sárgabaracklekvár
-néhány szem mazsola(elhagyható)
Diótöltelék:
-250g darált dió
-125ml jó minőségű száraz fehérbor
-néhány szem mazsola(elhagyható)
-1,5kupaknyi Update lovely sweet(ízlés
szerint több/kevesebb)
-1tk Update vanilla sweet
Almás töltelék:
-1tk Update vanilla sweet
Almás töltelék:
-550g alma héjával lereszelve,lecsepegtetve(lehet
héj nélkül is de így szerintem a héjban lévő pektin jobban sűríti a tölteléket)
-1kk fahéj
-1/2cs Update Cinnamon sweet
-1/2cs Update Cinnamon sweet
-1 kupaknyi Update lovely sweet
édesítőszer
-125ml jó minőségű száraz
fehérbor
Szilvalekváros töltelék:
-250g házi cukormentes ,sűrű
szilvaklekvár (használható az Update szilvalekvár is,viszont az nem olyan sűrű
és könnyen kifolyhat a sütésnél)
Elkészítés:
A
tészta hozzávalóit egy tálba összegyúrjuk, hogy egy könnyű, közepesen lágy
tésztát kapjunk. A tésztát néhány órára hideg helyre tesszük.
Közben
elkészítjük a töltelékeket. A máktöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük és
felfőzzük, majd lehűtjük.
Az
almatöltelékhez az almákat megmossuk és lereszeljük,a levét kinyomkodjuk majd a
borral és a többi fűszerrel, valamint az édesítőszerekkel összepároljuk
majd lehűtjük.
A
diótöltelékhez a darált diót az édesítőszerekkel, a mazsolával és a borral
összefőzzük, majd ezt is lehűtjük.
A
tésztát miután pihentettük 5 egyenlő részre osztjuk. Egy méretre állítható
27X18-as cukrászkeretben készítettem,amely
5cm magas volt,egy hasonló méretű tepsiben érdemes készíteni,ha nincs
ilyen keretünk.
Egy
tésztát nagyon vékonyra nyújtunk és a formába helyezzük az első kinyújtott
lapot.
Ezután
elsimítjuk a tésztán a kihűlt máktölteléket. Ezután megint kinyújtunk egy
tésztát és a mákos rétegre helyezzük. Erre a tésztára tesszük az almás
tölteléket. Ismét nyújtunk egy tésztalapot és rátesszük az almarétegre. Erre a
lapra pedig elsimítjuk a diótölteléket.
A
szilvalekvár tetejére helyezzük az utolsó tésztalapot, lekenjük a tetejét
tojássárgával és villával becsíkozzuk. ". 150C-on sima alsó-felső
sütésen kb.60- 80 percig sütjük.
Ha
megsült kivesszük és a keretben hagyjuk kihűlni.Amikor már teljesen kihűlt éles
késsel felszeleteljük és tálaljuk.
Tippek:
-készíthetjük
vízzel is bor helyett csak mivel ez egy autentikus zsidó sütemény én szerettem
volna az eredeti receptnél maradni
-érdemes a tésztát és a töltelékekek előző este elkészíteni,mert eléggé sok időt vesz igénybe,valamint így a tésztát is tudjuk egy éjszakán át pihentetni
-érdemes a tésztát és a töltelékekek előző este elkészíteni,mert eléggé sok időt vesz igénybe,valamint így a tésztát is tudjuk egy éjszakán át pihentetni
-én a
bort is mérlegen mértem ki grammra,tehát a tésztába pl. 175g-ot tettem, így nekem
egyszerűbb volt,mert csak egy mérlegre volt szükség.
-A lapokat nagyon vékonyra nyújtjuk, hogy a töltelék domináljon.
-A töltelékeket fontos hogy kihűtve tegyük a tésztákra
-Mivel sokáig sül figyeljük, ha pirulna a teteje akkor fedjük le alufóliával sütés közben
-A lapokat nagyon vékonyra nyújtjuk, hogy a töltelék domináljon.
-A töltelékeket fontos hogy kihűtve tegyük a tésztákra
-Mivel sokáig sül figyeljük, ha pirulna a teteje akkor fedjük le alufóliával sütés közben
Megjegyzések
Megjegyzés küldése