Ezzel az Update Karamellkrém torta receptemmel szeretném nyitni a 2015-ös évet itt a blogon. Szerintem ez egy alkalomhoz illő,büntetlenül fogyasztható finomság,amely Update ch csökkentett alapanyagokkal készült így akár cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Ez a sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot csak természetes alapú édesítőszereket a piskóta részében nincs finomliszt csak csökkentett szénhidráttartalmú Update master mix és kakaópor alkotja így sokkal kevesebb a ch tartalma mint egy hagyományos ilyen tortának.
Próbáljátok ki,nem bonyolult viszont nagyon finom és mutatós szerintem! :)
BÚÉK Mindenkinek!!! :)
Update piskóta kakaós
(d=18cm-es formához)
-3db L-es,nagy méretű tojás
-25g Update Master mix
-15g holland kakaópor(10-12% kakaóvaj tartalmú)
-20g Update nyírédes vagy update zero
-1/2kk sütőpor
Krém töltelék:
- 300 g tejszín
- 150 g mascarpone
- 125 g tej
- 6 db Update tejkaramella
- 4 ml Update Lovely Sweet
- 5 g étkezési zselatin + kevés víz a feloldáshoz
Krém bevonat:
- 3 db Update tejkaramella
- 150 g tejszín
Piskóta elkészítése:
A liszteket(kakaós esetén a kakaót is) kimérjük és a sütőporral egy tálba összekeverjük.
A tojásokat szétválasztás nélkül felverjük a robotgép erős fokozatán,közben az édesítőszert is beletesszük és tovább verjük, amíg egy szép sárga masszív habot nem kapunk.
Ezután a sütőporos lisztkeveréket óvatosan beleszitáljuk több lépésben a habba egy kézi habverővel,hogy ne törjük össze a habot.
Egy tortataformába öntjük(ha nem szilikon a forma ,akkor kibéleljük sütőpapírral) és 180C-on tűpróbáig sütjük.
Fontos,hogy amennyiben nem 10-12%-os hanem 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaóport használunk akkor a 3 nagy méretű tojáshoz kevesebb Update liszt+kakaópor szükséges,így kb 17g Update MM lisztet és 10g kakaóport adjunk a felvert tojásokhoz. Ugyanis ez a magasabb kakaóvaj tartalmú kakaópor több folyadékot köt meg így nem kell belőle annyi.Valamint ne lepődjünk meg,hogy ilyen kevés Update liszt elegendő mivel sokkal magasabb a rosttartalma mint a hagyományos lisztnek tehát ez is több folyadék megkötésére képes így nem kell belőle annyi mint a sima finomlisztből.
Krémtöltelék elkészitése:
1. 100 g tejszínt és 125 g tejet összemérünk és egy edényben felforralunk, majd beletesszük a 6 db tejkaramellát és tovább főzzük.
2. A főzést addig folytatjuk amíg egy sűrű karamell krémet nem kapunk.
3. Amikor szépen besűrűsödött, tűzről levesszük és a kevés vízzel előzőleg felmelegített zselatint elkeverjük benne.
4. A hűtőből kivett habtejszínt a robotgép alacsony fokozatán felverjük, majd visszatesszük a hűtőbe.
5. A mascarponéhoz hozzáadjuk 4ml Update Lovely Sweet édesítőszert, utána robotgéppel meglazítjuk és a langyosra hűlt karamellás krémhez kis adagokban hozzákeverjük.
6. Kivesszük a hűtőből a felvert tejszínt és kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a karamellás-mascarponés krémbe.
7. Mindezek után piskótánkat három részre vágjuk és hogy a krémtöltelék betöltését megkönnyítsük a sütőformában rétegezve végezzük el a töltést. (Alulra piskóta, majd krém, utána a következő piskóta és így tovább.)
8. Formával együtt tegyük egy éjszakára pihenni a hűtőbe.
Krémbevonat:
1. 100 g tejszínt 3 db Update karamellával ismét sűrűre összefőzünk, és a tűzről levéve kihűtjük.
2. 100 g tejszínt robotgép alacsony fokozatán habbá verünk.
3. A kihűlt karamellás krémhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tejszínt.
4. Az elkészült krémet a torta oldalára fogjuk bevonatként felhasználni.
A torta bevonása és díszítése:
1. Az egy éjszakát pihentetett tortát a hűtőből kivesszük és a formát eltávolítjuk róla.
2. A krémbevonatot tetszés szerint felvisszük a torta oldalára.
3. A torta oldalán a frissen felvitt krémet, apró darabokra vágott mogyoróval, vagy mandulával díszíthetjük.
4. A torta tetejét porrá őrölt Update Zeroval, vagy Update Nyírédessel, stencil segítségével megszórjuk.
(d=18cm-es formához)
-3db L-es,nagy méretű tojás
-25g Update Master mix
-15g holland kakaópor(10-12% kakaóvaj tartalmú)
-20g Update nyírédes vagy update zero
-1/2kk sütőpor
Krém töltelék:
- 300 g tejszín
- 150 g mascarpone
- 125 g tej
- 6 db Update tejkaramella
- 4 ml Update Lovely Sweet
- 5 g étkezési zselatin + kevés víz a feloldáshoz
Krém bevonat:
- 3 db Update tejkaramella
- 150 g tejszín
Piskóta elkészítése:
A liszteket(kakaós esetén a kakaót is) kimérjük és a sütőporral egy tálba összekeverjük.
A tojásokat szétválasztás nélkül felverjük a robotgép erős fokozatán,közben az édesítőszert is beletesszük és tovább verjük, amíg egy szép sárga masszív habot nem kapunk.
Ezután a sütőporos lisztkeveréket óvatosan beleszitáljuk több lépésben a habba egy kézi habverővel,hogy ne törjük össze a habot.
Egy tortataformába öntjük(ha nem szilikon a forma ,akkor kibéleljük sütőpapírral) és 180C-on tűpróbáig sütjük.
Fontos,hogy amennyiben nem 10-12%-os hanem 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaóport használunk akkor a 3 nagy méretű tojáshoz kevesebb Update liszt+kakaópor szükséges,így kb 17g Update MM lisztet és 10g kakaóport adjunk a felvert tojásokhoz. Ugyanis ez a magasabb kakaóvaj tartalmú kakaópor több folyadékot köt meg így nem kell belőle annyi.Valamint ne lepődjünk meg,hogy ilyen kevés Update liszt elegendő mivel sokkal magasabb a rosttartalma mint a hagyományos lisztnek tehát ez is több folyadék megkötésére képes így nem kell belőle annyi mint a sima finomlisztből.
Krémtöltelék elkészitése:
1. 100 g tejszínt és 125 g tejet összemérünk és egy edényben felforralunk, majd beletesszük a 6 db tejkaramellát és tovább főzzük.
2. A főzést addig folytatjuk amíg egy sűrű karamell krémet nem kapunk.
3. Amikor szépen besűrűsödött, tűzről levesszük és a kevés vízzel előzőleg felmelegített zselatint elkeverjük benne.
4. A hűtőből kivett habtejszínt a robotgép alacsony fokozatán felverjük, majd visszatesszük a hűtőbe.
5. A mascarponéhoz hozzáadjuk 4ml Update Lovely Sweet édesítőszert, utána robotgéppel meglazítjuk és a langyosra hűlt karamellás krémhez kis adagokban hozzákeverjük.
6. Kivesszük a hűtőből a felvert tejszínt és kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a karamellás-mascarponés krémbe.
7. Mindezek után piskótánkat három részre vágjuk és hogy a krémtöltelék betöltését megkönnyítsük a sütőformában rétegezve végezzük el a töltést. (Alulra piskóta, majd krém, utána a következő piskóta és így tovább.)
8. Formával együtt tegyük egy éjszakára pihenni a hűtőbe.
Krémbevonat:
1. 100 g tejszínt 3 db Update karamellával ismét sűrűre összefőzünk, és a tűzről levéve kihűtjük.
2. 100 g tejszínt robotgép alacsony fokozatán habbá verünk.
3. A kihűlt karamellás krémhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tejszínt.
4. Az elkészült krémet a torta oldalára fogjuk bevonatként felhasználni.
A torta bevonása és díszítése:
1. Az egy éjszakát pihentetett tortát a hűtőből kivesszük és a formát eltávolítjuk róla.
2. A krémbevonatot tetszés szerint felvisszük a torta oldalára.
3. A torta oldalán a frissen felvitt krémet, apró darabokra vágott mogyoróval, vagy mandulával díszíthetjük.
4. A torta tetejét porrá őrölt Update Zeroval, vagy Update Nyírédessel, stencil segítségével megszórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése